Painting with Tempera Grassa – eco-friendly and handmade

For thousands of years human beings used natural materials to make paint. About 30.000 years ago our ancestors took ochre to depict animals on the walls of caves. Artisans in ancient Egypt decorated Sarcophagi with paint made of eggs – and isn‘t it stunning, that the art created with these most basic of materials is still vibrant today?
Eggs are among the oldest binders for pigments – and egg yolk was especially popular in medieval times. But it is quite difficult to handle and too brittle to use on stretched canvas. That is why medieval artists painted mostly on rigid surfaces like wooden panels. In the 14th century, a clever person eventually invented tempera grassa: A mixture of linseed oil, egg and water makes a durable and flexible paint – that also works well on stretched canvas. No wonder, that tempera soon became widely popular.
There are many other ways to make tempera. The following recipe is very basic, but it is the one I love best.
Note: Keep the eggshells, these are your measure. All the ingredients should be the same temperature.
• 1 egg – It should be very fresh and not too cold. (I use organic eggs from farms that also keep the male ckicken alive.)
• Linseed oil or varnish, as much as fits in 1 egg – If you use linseed oil varnish instead of
linseed oil, the paint oxides faster.
• Water, as much as fits in 1 egg
Step1: Take a clean screw top jar. Break the egg and put yolk an egg white into the jar. Put the lid on the jar and shake well.
Step 2: Open the jar. Take the two empty halves of the eggshell, fill one with linseed oil (or varnish) and slowly pour the oil into the jar. Then fill the other eggshell and pour it slowly into the jar as well. Put the lid back on and shake, shake, shake – a couple of minutes should do.
Step 3: Open the jar again. Fill both eggshells with water and add the water to the egg/oil emulsion. Put the lid back on and shake again. Your tempera grassa is ready to use. If you keep it refrigerated and clean, it usually stays fresh for weeks or even months.
Anna
Thank you
3. January 2020
Alfred Patzold
danke fuer die tipps lasse es dich meine erfahrung wissen
22. July 2020
Laumee Heike Fries
Gerne! 🙂
23. July 2020
Gerlinde Buck
Es ist sehr interessant was du schreibst.
Ich habe etwas entdeckt was ich nachmachen möchte und hänge etwas. Vielleicht kannst du helfen. Ich habe ein Rezept gefunden mit Eiweiß ( kein Eigelb) mit anderen Sachen zum Mischen für das Malen auf Holz. Hast du da Erfahrungen?
22. July 2020
Laumee Heike Fries
Hallo Gerlinde, mit reinem Eiweiß habe ich bisher nicht gemalt. Ich kenne nur Farbe aus reinem Eigelb und Pigment. Max Doerner beschreibt in ‚Malmaterial‘ eine Eiweißgrundierung, sagt aber, dass Eiweiß sehr spröde ist und abplatzen kann, wenn man es zu dick aufträgt. Probiere es einfach einmal aus und schaue, ob Du damit zurecht kommst. 🙂 Viele Grüße, Laumee
23. July 2020
Dorothea
Liebe Laumee,
jetzt muss ich dich nochmal was wegen Eitemperafarbe fragen: bekommst du damit ein reines Weiß hin? Ich stelle mir vor, dass das Ei und das Leinöl zusammen weißes Pigment gelblich verfärben müssten…
23. April 2022
Laumee Heike Fries
Hallo Dorothea, es stimmt, dass das Leinöl der Farbe einen leichten Gelbhauch gibt und im Vergleich zu einer reinweißen Acrylfarbe sieht man den Unterschied schon. Es ist eher ein warmes Weiß – also nicht übertrieben gelblich.
24. April 2022